sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Kasvissushia ja marinoitua retikkaa


Lauantain sushibileiden saldoa. Kasvissushin täytteinä oli kurkkua, avocadoa, tuoretta tilliä, marinoitua tempehiä, paahdettuja seesaminsiemeniä ja paistettua porkkanaa. Avocado sopii niin hyvin yhteen riisin ja norilevän kanssa, että sitä sujahti kaikkiin rulliin. Seurana oli tietysti soijakastiketta ja wasabia (ja Tiina ;). Saakohan Suomesta muuten mistään tuoretta wasabia?
Tuskinpa...

Sushien seurana oli kevyesti marinoitua retikkaa. Vii voanista saa myös tosi hyvää etikkamarinoitua japanilaistyylistä kurkkua (tofujen yläpuolella olevalla hyllyllä), eikä hintakaan ole paha: 1,20€.

Tempehin marinadi


3 rkl soijaa
2 rkl kiinalaista tummaa etikkaa
1/2 tl sokeria
1 rkl seesamiöljyä

200 g tempehiä

Pilko tempeh ohuiksi tikuiksi ja sekoita marinadin aineet. Laita tempeh jääkaappiin marinoitumaan yön yli. Paista marinoitunut tempeh seesamiöljyssä, ja lisää myös marinadia hieman pannulle, ellei tempeh ole imenyt kaikkea yön aikana. Käytä sushin täytteenä.

Kevyesti marinoitu retikka

130 g retikkaa
1 tl japanilaista riisiviinietikkaa
seesaminsiemensuolaa

Kuori ja pilko retikka esim. puolikuun muotoisiksi ohuiksi siivuiksi. Sekoita joukkoon etikka ja seesaminsimensuolaa maun mukaan. Seesaminsiemensuolaa saa esimerkiksi Vii Voanista.

2 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Sushien tekeminen on tosi hauskaa puuhaa ja niistä saa ihanan näköisiä, mutta en millään ole oppinut syömään merilevää. Jotenkin se kalaisa maku ja sitkeä olemus ällöttää, vaikka yleensä syön ihan mitä vaan, kunhan ei sisällä eläinperäisyyksiä.

Kokki kirjoitti...

Se vaatii tosiaankin totuttelemista. En mäkään aluksi pitänyt levän mausta, mutta viimeistään Japanin-reissulla siihen oli pakko tottua. Kuivattu merileväsalaatti, jota myydään ainakin Ruohonjuuressa ja Ekolossa, on vähän miedomman makuista, kannattaa totutella sillä. Me ripotellaan sitä välillä paistetun tofun päälle mausteeksi.