torstai 18. joulukuuta 2008

Kasvissyöjän mätileipä


Mäti kuului joskus muinoin omiin jouluruokasuosikkeihini. Onneksi isoimmista kaupoista, kuten Helsingin keskustan S-marketista, saa Caviart-merilevävalmistetta. Sen merilevärakeet tuovat kummasti mieleen mädin.

Köyhän miehen kaviaarinakin tunnettu Caviart kuuluu oleellisena osana meikäläisen joulupöytään, ja mikään ei voita Caviart-aamupalaleipää joulupäivänä:)

Käytän aina oranssia Caviarttia, koska se on houkuttelevimman väristä. Musta Caviart taitaa olla värjätty mustekalan musteella. Caviart löytyy kaupoista kylmähyllystä kalavalmisteiden vierestä.

Kasvissyöjän mätileipä

1/2 prk oranssia Caviarttia
1/4 pienestä punasipulista
1 tl kuivattua tilliä tai
2 rkl tuoretta tillisilppua
1/2-1 dl kaurakermaa
(mustapippuria)

vaaleaa paahtoleipää

Pilko sipuli oikein hienoksi silpuksi ja sekoita kaikki aineet keskenään. Laita kaurakermaa suhteessa siihen, kuinka voimakkaan makuista ja kuinka juoksevaa tahnasta haluat. Levitä paksulti leiville. Kaurakerman sijasta voi käyttää soijakermaakin, mutta siinä on voimakkaampi ominaismaku. Soijajugurttiakin voi toki käyttää, mutta lopputulos on silloin happamamman makuinen.

Tämä täyte on myös loistava uuniperunan kastike/täyte. Silloin kannattaa käyttää soijajugurttia kiinteämmän koostumuksen aikaansaamiseksi.

9 kommenttia:

ylimuuli kirjoitti...

Oi, tätä taitaa tulla pöytään sunnuntaina :-) Moneenko leipään tai monelleko syöjälle annoksesta riittää?

Yaelian kirjoitti...

Ihanan herkullisen näköinen leipä! Olenkin tuota Caviartia kokeillut, ihan kivan makuista.

Kokki kirjoitti...

Tekis mieli sanoa että siitä riittää vaan yhdelle ;) Jos alkupaloina tarjoaa, niin varmasti riittää ainakin neljälle. Tahnaahan voi laittaa aika vähänkin leivälle, koska se on niin voimakkaan makuista. Itse suosin runsaampaa annostelua, kuten kuvasta käy ilmi :)

Elina kirjoitti...

Merileväkaviaari on herkkua, varsinkin blinien kanssa!
En itse ole niin tarkka noiden lisäaineiden ja ötökkäjuttujen kanssa, mutta eikös tuo oranssi merileväkaviaari ole värjätty karmiinilla?

Kokki2 kirjoitti...

Jaa-a, tuo oli ennen kyllä vegaanista, mutta en ole pitkään aikaan lukenut tuoteselostetta. Olisikohan se voinut muuttua - pakkaushan on itse asiassa ainakin muuttunut jossain vaiheessa. Täytyy mennä huomenna kauppaan katsomaan. Eli tutkitaan!

Elina kirjoitti...

Jos en ole ihan väärässä, niin sekä Arvo Kokkosen että Caviartin mustat merileväkaviaarit on vegaanisia, mutta kummankin merkin oranssit sisältää karmiinia. Syön kyllä itsekin tuota oranssia aina, kun se on tosiaan paljon paremman näköistä :)

Kokki kirjoitti...

Täähän menee jännittäväksi :) Mä kun olen luullut vuosikausia, että nimenomaan musta ei ole vegaanista, ja oranssi on... No tästä taas huomaa, että luulo ei ole tiedon väärti, eli pitäis lukea ne pakkausselosteet useammin. Tosin meitä itseämme ne ötökät ei kyllä haittaa, mutta monia muita varmasti haittaa.

ylimuuli kirjoitti...

Minä kävin eilen etsimässä Caviartia siellä S-marketissa mutten löytänyt :-/ Missähänpäin ne kaupassa luuraa?

Yhdeltä myyjältä kysyinkin, mutta sen neuvoilla en pitkälle pötkinyt. Ei tainnut lainkaan ymmärtää, mikä on se tuote jota etsin :-D

Kokki kirjoitti...

Ne on samassa kohtaa kuin valmiskalatuotteet, sillit yms., siis kylmähyllyssä.