sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Thaimaalainen pähkinäcurry


Tämä thai-curry vaatii hieman vaivaa, mutta lopputulos palkitsee. Paista tofut ja paahda pähkinät etukäteen, niin pääset helpommalla.

Me käytämme tuoretta sitruunaruohoa, jota ostamme Vii Voanista ja pakastamme sen. Limen lehtiä saa ostettua tuorepakasteena ainakin kolmannen linjan aasialaisesta kaupasta.

Kasvis-worchesterkastike korvaa kalakastikkeen, mutta se ei ole pakollinen ainesosa. Löysimme sen Tukholmasta, ja sitä taitaa saada myös Punnitse & Säästä -kaupasta Helsingistä.

Jos tuoretta galangalia ei ole saatavilla, sen voi korvata tuoreella inkiväärillä. Käytä siinä tapauksessa ohjeeseen noin 6 cm:n pala inkivääriä.

Holy basil -yrtti on ostettu tuoreena jostakin aasialaisesta ruokakaupasta ja kuivattu - näin sitä on kätevästi aina kaapissa.

Thaimaalainen pähkinäcurry

400 g paistettua tofua
2 rkl soijakastiketta
öljyä

1 dl paahdettuja cashew-pähkinöitä
200g vihreitä pakastepapuja
1 punainen paprika
5 kuivattua siitakesientä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
6 cm:n pala galangal-juurta
3 cm:n pala inkivääriä
2 sitruunaruohon vartta
3 limenlehteä
2 dl kookosmaitoa
2 dl vettä
n. 6 rkl soijakastiketta
1 rkl kasvis-worchesterkastiketta
muutama oksa holy basilia
2 tl punaista Aroyn currytahnaa
öljyä

Paista ensin tofu kolmiona tai paloina kuumalla pannulla runsaassa öljyssä ja mausta kevyesti soijakastikkeella. Paahda kevyesti pähkinät kuivalla pannulla.

Pilko valkosipulinkynnet ja sipuli ja raasta inkivääri ja galangal. Kuumenna öljy ja lisää inkivääri, valkosipuli, galangal ja punainen currytahna. Kuullota noin minuutti ja lisää sipuli. Kuullota muutama minuutti ja lisää sitten limen lehdet, sitruunaruohot, kookosmaito, vesi, osa soijasta, holy basilika ja worchesterkastike.

Anna kiehua kannen alla kymmenisen minuuttia ja lisää sitten pieneksi paloitellut sienet.

Keitä toiset kymmenisen minuuttia ja lisää paloiteltu paprika ja pavut. Keitä kymmenen minuuttia ja lisää tofut ja pähkinät, hauduta vielä viisi minuuttia.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa soijaa ja punaista currytahnaa. Soijan määrä riippuu käyttämäsi tahnan suolaisuudesta. Tarjoa keitetyn riisin tai riisinuudeleiden kera.

2 kommenttia:

Solveig kirjoitti...

Ihana ruokablogi! En ole törmännyt vielä näin "ruokaisaan" kasvisruokablogiin, eli sellaiseen, jossa oikeasti keskitytään itse ruokaan, jota kuitenkin kaikki eniten syömme. Mahtavia reseptejä, etenkin aasialaiset!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos aivan ihanasta thaireseptistä! Maistui mainiolle ja oli todella tekemisen väärti!