tiistai 7. huhtikuuta 2009

Juhlava tempehpatee


Maalaispatee tempehistä valmistettuna kuulosti niin kiehtovalta idealta, että sitä oli pakko kokeilla. Ohje löytyi The new soy cookbookista.

Tuoreita vihreitä pippureita saa ainakin Vii Voanista.

Pähkinärouhe, ärhäkät pippurit ja brandyn voimistama pähkinäinen, mutta pehmeän makuinen tempeh ja grillattu paprika sopivat mainiosti yhteen.

Pähkinät ja pippurit tuovat myös mukavasti sattumia ja purutuntumaa tempehpateeseen.

Juhlava tempehpatee

300 g tempehiä
2 dl brandya
1/2 punainen paprika
1 dl pilkottua varsiselleriä
1 dl pilkottua sipulia
1 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl Provencalen yrttisekoitusta
1 dl tuoretta persiljaa
1 dl paahdettua hasselpähkinärouhetta
1 rkl Dijonin sinappia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 rkl tuoreita vihreitä pippureita

Laita uni kuumenemaan 250 asteeseen. Pilko paprika ohuiksi suikaleiksi ja asettele ne vierekkäin uunipellille. Pirskota hieman oliiviöljyä niiden päälle ja laita ne uunin ylimmälle tasolla grillautumaan. Paahda paprikoita, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja ovat pehmenneet makeiksi.

Kuutio tempeh pieniksi paloiksi ja laita palat kattilaan brandyn kanssa. Kiehauta, ja anna sen jälkeen hautua kannen alla pienellä lämmöllä noin 5 minuuttia. Ota kansi pois ja anna kypsyä vielä 10 minuuttia, kunnes kaikki neste on imeytynyt tempehiin.

Pilko sipuli, selleri ja valkosipuli. Paista niitä ja yrttisekoitusta paistinpannulla noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat lähestulkoon kypsiä. Paahda pähkinärouhe kuivalla pannulla, mutta varo polttamasta rouhetta.

Laita selleri-sipuliseos, tempeh ja kypsät paprikat monitoimikoneeseen. Lisää suola, pippuri, sinappi, persilja ja pähkinät. Hurauta suht tasaiseksi tahnaksi. Lisää lopuksi tuoreet vihreät pippurit tahnan joukkoon, mutta älä käytä konetta enää. Öljyä pitkulainen, korkeahko uunivuoka ja asettele tahna siihen tiiviisti.

Peittele vuoka tiiviisti foliolla. Paista 180-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Ota sen jälkeen folio pois ja paista vielä 15 minuuttia, jotta pinta ruskistuu. Anna pateen jäähtyä rauhassa ja laita se sitten jääkaappiin. Nauti seuraavana päivänä. Koristele tuoreilla vihreillä pippureilla ja persiljalla.

2 kommenttia:

Okriina kirjoitti...

Mahtava ohje! Mistä hankitte tempehinne?

Kokki kirjoitti...

Me hankitaan tempeh Vii Voanista tai Kolmannen linjan Aseanic tradingista. Ekolossakin on muistaakseni tempehiä, tosin kalliimpaa, koska se taisi olla luomua.