lauantai 27. joulukuuta 2008

Seitanpihvit


Teimme toista kertaa seitanpihvejä Yllin Kyllin -keittokirjan ohjeella, joka löytyi Vegaia-lehdestä (3/2008). Seitanpihvien koostumus on todella kiinteä ja "lihamainen". Taikinastahan voi tehdä pihvien sijaan myös suikaleita.

Ensimmäisellä kerralla teimme ohjeen mukaisen marinadin, mutta tällä kertaa kehitimme kaksi omaa marinadia, ja jaoimme ohjeella syntyvät noin 20 pihviä puoliksi kumpaankin.

Yrttisessä marinadissa maistuvat rosmariini, valkosipuli, rosee- ja viherpippuri. Se on miedomman makuinen marinadi. Söimme ytti-pippurimarinoidut seitanpihvit suppilovahverokastikkeen kera, ja hyvin maistui!

Grillimarinadi on "pihvimäisempi" vaihtoehto. Siinä maistuvat paprika, sinappi, soija ja savu. Sopii erinomaisesti esimerkiksi hampurilaispihviksi.

Täältä löytyy myös uudempi resepti thaimaalaisille seitanpihveille.

Seitanpihvit
noin 20 kpl

0,5 dl soijajauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 dl oluthiivahiutaleita
5 dl gluteiinijauhoja
0,5 tl inkivääriä
1 rkl soijakastiketta
2,5 dl vettä

Keitinvesi

0,3 dl balsamiviinietikkaa
0,3 dl soijakastiketta
0,3 dl siirappia
2 kasvisliemikuutiota
3 litraa vettä

Yrtti-pippurimarinadi seitanpihveille
n. 10 pihville

0,25 dl oliiviöljyä
0,5 rkl rosmariinia
2 isoa valkosipulinkynttä
0,25 dl vettä
2 rkl sitruunanmehua
0,5 rkl meiramia
1 rkl hienonnettua roseepippuria
1 rkl hienonnettua viherpippuria
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 rkl soijakastiketta

Grillimarinadi seitanpihveille
n. 10 pihville

0.25 dl rypsiöljyä
0,25 dl balsamiviinietikkaa
0,25 dl soijakastiketta
0,2 dl vettä
3 isoa valkosipulinkynttä
1 rkl (savu)paprikaa
1 tl mustapippuria
1 rkl sinappia
1 rkl Chipotle Tabasco -kastiketta

Sekoita kuivat aineet keskenään hyvin. Sekoita soija ja vesi, ja lisää ne jauhoseokseen. Vaivaa taikinaa käsin lähes kymmenen minuuttia, kunnes sen koostumus on kiinteä. Lisää tarvitaessa hieman vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta.

Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile ne pötköiksi. Leikkaa kumpikin noin kymmeneen siivuun. Tässä vaiheessa kaikki lihanuijan omistavat voivat alkaa nuijia siivuja ohuemmiksi pihveiksi. Koska pihvit turpoavat keitettäessä, ne voi nuijia hyvinkin ohuiksi. Myös käsin tai kaulimella voi painella pihvit litteiksi.

Kiehauta mausteliemi ja keitä pihvejä puoli tuntia. Valuta ne siivilässä ja laita valmistamaasi marinadiin maustumaan yön yli jääkaappiin. Paista tai grillaa pihvit rapean ruskeiksi!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on kyllä loistava ohje. Ollaan syöty näitä pihvejä jo ties kuinka monta kiloa sen jälkeen, kun hankin ton kirjan itselleni. En malta odottaa ensi kesän grillikautta!

Jael kirjoitti...

Kiitos ohjeista! Mä olen gluteenijauhoa käyttänyt tähän asti vain makkaroissa, mutta muutakin pitäisi kokeilla, ja nämä ohjeet vaikuttavat tosi hyviltä.

Karvantuotantoyksikkö kirjoitti...

Eikö tuo nesteen määrä suhteessa kuiva-aineisiin ole pienehkö? Yleensähän se on puolet ja puolet.
(terv. nimimerkki Kolmannen kerran elämässään seitania valmistanut :-)

Sovelsin ohjetta tänään tosi väljästi mausteiden osalta. Käytin 5 dl nestettä ja hyvää tuli. Makkaratkin on aiemmin kokeiltu. Sekasyöjätoverin kommentti niistä oli "täähän on kuin HK:n blöö".